Husstøvmider

Lidt om allergi og husstøvmider, forekomst, livsbetingelser og bekæmpelse.

Hvilken relation er der så mellem vores egen dynevask og denne side. Jo, dynevask, pudevask og vask af rullemadras indgår, sammen med flere andre tiltag, som et af de vigtigste elementer i bekæmpelsen af husstøvmiden og eliminering af allergener. Men ellers er siden mest lavet for at give et lille overblik over problemstillingen med husstøvmider.

Husstovmide“Fugtmiden”

Ordet “Husstøvmider” er egentlig ikke noget særligt rammende udtryk, da det let giver en association til rengøring eller snarere manglen på samme, hvilket er lidt misvisende. Derimod er fugtmider en mere passende betegnelse. For de har det nemlig bedst, hvor der er fugt, varme og føde.

Husstøvmideallergi – hvor mange får det?

Er husstøvmider et problem? Problematikken ligger først og fremmest i risikoen for udvikling af allergi. Der er noget usikkerhed omkring, hvor stor en del af befolkningen der har støvmideallergi. Seneste videnskabelige undersøgelse er fra 1998, der viser at 7,1 % af danskerne over 16 år havde støvmideallergi. Man mener tallet er steget siden, da senere undersøgelser har vist, at antallet af voksne med allergi generelt er steget markant siden, og derfor antages det, at støvmideallergidelen også er steget. Husstøvmideallergi er efter pollenallergi den mest udbredte allergiform i Danmark og altså mere udbredt end f.eks. pelsdyrallergi.

Symptomer

Symptomerne på støvmideallergi kan være snue og løbende næse, kløe i øjnene, eksem eller astma. Disse kan let forveksles med andre allergiformer eller almindelig snue, og derfor er mange ikke klar over, at de har husstøvmideallergi. Der er tale om helårssymptomer, og de er som regel værst i løbet af natten eller morgenen. Det der udløser de allergiske reaktioner, kaldes allergener, og er først og fremmest støvmidens ekskrementer og i mindre grad dele af døde mider.

Optimale livsbetingelser

Som sagt så behøver husstøvmiden fugt, varme og føde. Da den ikke drikker men derimod optager vandet gennem huden, har den svært ved at klare sig med en luftfugtighed på under 45 %. Den har det bedst med en fugtighed på 70-80 %. Den behøver en temperatur på 17-32 °C og ernærer sig ved hår og kropsskæl. Disse livsbetingelser er som regel til fulde opfyldt i et soveværelse og specielt i sengemiljøet. Man mener, at bedre isolerede men også dårligere udluftede boliger har været medvirkende til, at flere får støvmideallergi.

Hustøvmider-forbudtHvordan gøre livet besværligt for husstøvmiden?

Det gælder om at reducere livsbetingelserne for støvmiden. De konkrete tiltag for dette er listet på siden, “Råd om dyner”. Det er stort set umuligt at udrydde husstøvmiden, men man kan formindste tilstedeværelsen af den, hvilket er tilstrækkeligt.

Luftfugtigheden kan nedsættes gennem udluftning, lade madras og sengetøj dampe af og opvarme værelset. Gennem sommerhalvåret er det dog urealistisk at nedsætte luftfugtigheden, idet den er bestemt af den udendørs. Men gennem de kolde vintermåneder kan det lade sig gøre ved en kombination af udluftning og varme på i soveværelset; som minimum i løbet af dagen.

Glatte gulve fremfor væg til væg tæpper er at foretrække. En ugentlig rengøring er formålstjenlig, selvom rengøring har en begrænset effekt. Derimod er dynevask og vask af hovedpude og underlag vigtig. Støvmiden dør ved temperaturer over 55 °C, så vask ved 60 °C dræber miderne og fjerner samtidig rester af allergenerne. Er man plaget af allergi kan man ydeligere anskaffe sig et uigennemtrængeligt allergibetræk til madrassen; man skal dog sikre sig at der foreligger dokumenterede produkegenskaber, da der tilsyneladende er en del mindre mindre effektive produkter i omløb.

Hvis du vil læse mere om husstøvmider og allergi, er her et par links.

Astma-Allergi Forbundet

Allergisk Hverdag